Friday, February 4, 2011

TRIPS KE TERENGGANU...(7)








hari seterusnya...

hari ini malas nak citer panjang coz banyak sngt benda nk kene citer..ahhahaha..pagi aku ngan mmber aku g teman pak cik nye yang datang dari kolumpor g jalan2 kat bandar kuala trnganu nih..blik plak kmas2 g solat jumaat..sudah tu, g umah mmber aku wat majlis tahlil..sudah tu plak g umah atuk mmber aku plak ade majlis makan2,..mmg letih la aku ngn mmber aku ari nih...

bermula pengembaraan aku ari nih..mmber aku ngan awek nye sambil bawak aku jalan2..terima kasih banyak2 la kt dier sudi bawak aku jalan2..eheheheh..sambil menyelam telan batu karang kata pepatah...hikhikhik...

aku g masji kristal lagi, tapi kali ni aku sempat mnunaikan solat asar kat masjid tu..mmg ramai giler la pengunjung ari nih..ari cuti kan..lpas tu, g amik gambar sket2 kt kawasan sekitar masjid wat knangan..

seterusnya, aku ngan mmber aku ngan awek nyer skali g masuk dalam Kompleks monumen yang ade kat Taman Tamadun Islam kt situ..satu perkara wat aku bangga jadi golongan OKU nih, aku msok free jer dalam tuh sedangkan org lain biasa kene bayar RM15(tu pun harga pakej)..hehehehe..Alhamdulillah, ape yg Allah s.w.t bagi hambanya di muka bumi sume ade sebab dan musababnya..subhanallah..

bile jer masuk dalam taman tu, terdapat replika masjid yang termahsyur di seluruh dunia di bina dalam taman tersebut..mmg letih la sebab jalan kaki jer..aku rase, hampir semua replika masjid yang ade kat dalam tu aku g amik gambar wat kenangan..pasnih aku upload la gambar dalam blog nih...sampai ptg aku berada situ..

malam plak g teman mmber aku makan ngan awek dier..kitorang g KFC kat Giant sebelah mydin..lpas mkn terus blik n terus taip blog ni..hahahah..

salam...adioooooooooosssssss.......

Thursday, February 3, 2011

TRIPS KE TERENGGANU...(6)

hari seterusnya...

aku g siap2 g kenduri kahwin umah mmber aku..kat bukit payung..stail kawen cni lain ckit dari sarawak la..p unik gak n lbh bercirikan moden konsep..mmber2 aku yg sama study ngan kat UPSI pun ade gak skali..

petang tu, aku g ngn member aku umah mak cik nye, jumpa la ngan sepupu member aku yg cerdik..hahahahha..sound derek jer budak tu..p mmg lawak la..

malam tu aku tak wat mende, juz lepak kat umah main carrom ngan adik beradik mmber aku..last skali aku tidoooooo...

penerangan ringkas dari hamba..hahahah...nnti tulis g yer...salam

Wednesday, February 2, 2011

TRIPS KE TERENGGANU...(5)




Hari seterusnyer...

Aku ngn member aku bgun jam 11.59 pg...lpas tu aku mandi, solat Zohor jap..then aku ngn mmber aku kemas2 nk g jalan..

Bermula lah pengembaraan aku hari nih..aku ikot kwn aku amik mmber iye dok kat kmpg sblh..nk g jalan2 sambil 2 tmankan g anta surat untk wat praktikum kat Wisma Darul Iman. bkn sng nk msok situ..heheheh(x la ssh sgt pun)..lpas anta surat 2 kitorg g makan kat keday makan,..makan nasi ayam..blh tahan sedap la kt situ..dekat ngn pantai batu burok..lpas jer makan g jalan kat area masjid terapung plak..Alhamdulillah aku sempat gak menunaikan solat Asar kt masjid tu..kpas jalan2 ckit aku pun baliklah ngan kwn aku tuh...hanatr mmber iye balik then aku pun blik terus ke kampung makam kepong kat K.Terengganu ni...

so 2 saje secara ringkas nyer,,foto ti aku upload ye..daaaaaa...

Tuesday, February 1, 2011

TRIPS KE TERENGGANU...(4)



Hari seterusnya,..

pagi-pagi lagi aku dah ikut family kerool g kebun yang terletak kt Ajil(satu nama tempat). Di situ, aku umpama gi wat praktikal bagi pembelajaran aku selama ni kat UPSI. Aku ngan member aku serta abang nya gi tolong abah Kerool wat lining nak tanam pokok. sudah tu, tolong abah nya tanam pokok. setelah selesai aktiviti tanam menanam nih, kitorang naik keta abang kerool balik menuju ke kuala berang jap. Gi jalan2 jer bawak aku..pelancong katakan..hikhikhikhik..

Lupe nak citer, walaupun aku nih budak kampung sejati, tapi dalam hidup aku, baru hari nih aku kena gigit ngan pacat for real..hahhaha..geli semacam, bukan ape 1st time kan.. lepas tuh, aku jeling pun pacat tu tak berani nak gigit aku..ahahahah..ganas tak aku..??

on the way balik tuh, kitorang gi singgah umah atuk kerool yang aku tak kenalpasti kedudukannya,.tujuan nya nak hantar kangkung yang telah di harvest oleh mak dan kakak ipar nya di kebun..lepak sekejap then balik terus..petang tuh pulak gi bandar k.terengganu temankan kerool dan kakak ngah nya..ade urusan sket..pastu singgah gi umah atuk kerool antar barang..dah tu balik..

malam nya pulak, aku g ngan abang2 kerool gi main badminton kat k.terengganu nih..pkul 11 sampai pkul 1 pagi..letih nyer, walaupun aku main 2 game jer..ahahahha

so..setakat nih jer..esok aku sambung gi yer...

Ya Habibi Ali Baba-Meet Uncle Hussien


Wahai ali baba orang yang budiman
Murah hatinya pada setiap insan
Banya harta beribu orang kaya baru
Hidup mewah hati senang dan banyank uang

Wahai ali baba kacak dan lawa
Manis tutur bahasa bijaksana
Ali baba
Kepada orang kaya
Disambut dengan suka
Kepada miskin hina
Dipandang sama
Ya ali baba
Ya Ali baba
Ya ali baba
Ya habibi ali baba
Ya habibi ali
Ya habibi ali baba
Ya habibi ali
Ya habibi ali baba
Ya habibi ali
Ya habibi ali baba
Ya habibi ali
Ya ali baba
Ya ali baba
Ya ali
lagu asal-Tan Sri P. Ramlee
video